Sambutan Hari Kebangsaan Yang Ke 28 Tahun SR Rimba II

Pada hari Sabtu iaitu 25hb Februari 2012, sekolah ini telah mengadakan Sambutan Hari Kebangsaan Yang Ke 28 Tahun di tempat kawasan perbarisan pagi. Aturcara pada hari tersebut dimulakan dengan perarakan bendera, perbarisan lalu yang diketuai oleh pasukan beruniform, prefek dan diikuti dengan pasukan dari setiap kelas.

Acara diteruskan dengan menaikkan bendera disertakan dengan nyanyian lagu kebangsaan dan pembacaan ikrar yang diketuai oleh ketua prefek iaitu Awang Mohd Raihan Bin Abdul Rahman. Kemudian acara diteruskan dengan ucapan dari penolong  guru besar I iaitu cikgu Hajah Siti Mariam binti Haji Md Hashim.

Kemudian salah murid dari Darjah 6 iaitu Dyg Nurain Bte Abd Rahim membacakan sebuah sajak yang bertajuk Bumi Brunei (karya SuRra). Acara diteruskan dengan persembahan tarian dari murid-murid kelab tarian. Kemudian acara  diteruskan dengan penyampaian hadiah kepada pemenang perbarisan lalu.

Acara diakhiri dengan membentuk bendera Negara Brunei Darussalam dan nyanyian beramai-ramai lagu patriotik, dan ditutup dengan bacaan doa selamat yang diketuai oleh Ustaz Rosley Bin Hj Osmera.

Diharap dengan adanya sambutan ini, ianya akan dapat memberikan pendedahan kepada murid-murid tentang betapa pentingnya cintakan dan taat setia pada tanah air, mencungkil bakat murid melalui pertandingan perbarisan lalu dan menanamkan sifat patriotik di kalangan murid-murid.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: