Majlis Sambutan Maulidur Rasul SAW Bagi Tahun 1433H/2012M

This slideshow requires JavaScript.

Pada 18 Rabiulawal 1433H bersamaan 11 Februari 2012M, hari Sabtu sekali lagi SR Rimba II, telah mengadakan Majlis Sambutan Maulidur Rasul SAW peringkat sekolah.

Hadir ke majlis tersebut ialah Guru Besar , Penolong Guru Besar I & II, semua guru serta murid-murid.

Majlis dimulakan seawal jam 8 pagi, dengan dimulai dengan bacaan surah Al Fatihah dan doa selamat yang dibacakan oleh yang mulia Ustaz Rosley bin Hj Md Osmera. Seterusnya persembahan tausyeh daripada murid-murid perempuan tahun 6. Kemudian tayangan video Jejak rasul mengenai Perjalanan Rasulullah SAW ke Gua Tsur.

Seterusnya penyampaian cerita mengenai kisah Rasulullah SAW berhijrah ke Madinah bersama sahabat karib baginda iaitu Sayyidina Abu Bakar As Siddiq, yang mana telah disampaikan oleh Ustazah Erny Azrena binti Haji Hassan ( Ketua Guru Ugama SR Rimba II ) dimana mengisahkan mengenai bagaimana kasih sayang Sayyidina Abu Bakar terhadap Rasulullah antaranya beliau sanggup mendukung baginda rasulullah dibelakangnya semasa menaiki jabal Tsur kerana sangat terharu melihat keadaan kaki Rasulullah SAW yang berdarah akibat luka terkena batu kecil yang tajam ketika berjalan di kaki bukit..

Aktiviti murid juga turut diadakan antaranya aktiviti mewarna , mencari puzzle secara bertulis, dan menulis khat.

Bagi memeriahkan lagi majlis, acara membaca selawat beramai-beramai yang diketuai oleh cikgu Norajrina bt Hj Jahri dan Ustazah Erny Azrena binti Haji Hassan bersama murid-murid tausyeh tahun 6.

wallahu’alam
eahh279

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: