Pelancaran Bulan Mata Pelajaran Bahasa Melayu

Pada hari Selasa iaitu 7hb Februari 2012, pelancaran bulan Bahasa Melayu telah dilancarkan di Dewan Sukma Indra oleh guru besar sekolah ini iaitu cikgu Zauyah binti DDW Haji Yusof. Pada hari tersebut acara dimulakan dengan bacaan doa selamat yang diketuai oleh Ustaz Rosley bin Haji Osmera dan seterusnya ucapan daripada pengerusi bulan bahasa melayu iaitu cikgu Nurul Ihsan Binti Abdullah.

Setelah pelancaran bulan Bahasa Melayu, dua persembahan nyanyian telah dipersembahkan. Murid-murid rendah bawah menyanyikan lagu ‘Rasa Sayang’ manakala murid-murid daripada rendah atas mempersembahkan lagu yang berjodol ‘Cabuk-Cabuk Bertali Rambai’. Setelah persembahan nyanyian, aktiviti-aktiviti bagi setiap level telah diadakan yang mana bagi minggu pertama ini murid-murid membuat aktiviti Tulisan Jawi.

Sepanjang bulan bahasa melayu ini, beberapa aktiviti seperti peraduan tulisan jawi dan rumi, menulis karangan, tatabahasa dan lain lain akan diadakan. Manakala penutup bahasa melayu ini nanti akan diadakan majlis penyampaian hadiah kepada pemenang-pemenang sepanjang aktiviti ini diadakan dan diselajurkan dengan pertandingan pidato.

Antara tujuan bulan bahasa melayu ini diadakan ialah bagi melahirkan dan mencungkil bakat yang boleh diketengahkan sama ada di peringkat sekolah mahupun peringkat kebangsaan, disamping mengasah bakat yang sedia ada pada murid-murid, menguji pengetahuan dan kebolehan murid pada perkara-perkara yang berkaitan dengan bahasa melayu dan juga menggalakan bersaing secara sehat dan yakin dengan kebolehan sendiri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: